Bodócs és Bodócs

Ügyvédi Iroda

 

Dr. Bodócs Krisztián
ügyvéd
Ingatlanforgalmi szakjogász
Ingatlanjog
, cégjog

 

Dr. Bodócs Ádám
ügyvéd

Ingatlanjog, öröklési jog, cégjog

 

Tel.: 06-1-321-3465
Mobil: 06-20-592-6945

Levél küldése


 

Ajándékozási szerződés illetékmentessége

 

 
 

INGATLAN AJÁNDÉKOZÁSI SZERZŐDÉSEK

Az ingatlan ajándékozási szerződés alapján az egyik fél (Ajándékozó) saját vagyona rovására a másiknak (Ajándékozott) ingyenes vagyoni előny juttatására köteles. A polgári törvénykönyv értelmében az ingatlan ajándékozási szerződések érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges.

Az ingatlan-nyilvántartási törvény rendelkezése szerint a kérelemre induló olyan eljárásokban, amelyekben a jogváltozás bejegyzésének alapjául ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat szolgál, a jogi képviselet kötelező. Ennek megfelelően, ahogy az ingatlan adásvételi szerződéseknél is, úgy az ingatlan ajándékozási szerződéseknek is ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmasságának további feltétele, hogy a szerződést ügyvéd ellenjegyezze, azaz az ügyvéd az általa készített szerződést aláírásával ellátja, lepecsételi, szárazbélyegzője lenyomatát elhelyezi rajta, valamint feltünteti azon nevét, irodája székhelyét, az ellenjegyzés időpontját és nem utolsó sorban az "ellenjegyzem" megjelölést.

Ingatlan ajándékozási szerződés készítése: Az ingatlan ajándékozási szerződések területén Dr. Bodócs Krisztián ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász intézi az okiratok precíz, minden jogi szabályozásnak megfelelő megszerkesztését, valamint az Ügyfelek (Ajándékozó és Megajándékozott) teljes körű jogi képviseletét az illetékes Földhivatal előtti ingatlan-nyilvántartási eljárás során.

 

Az okiratszerkesztésen kívül, illetve ahhoz kapcsolódóan már létező ajándékozási szerződések jogi véleményezését, konzultálását is vállaljuk jogi tanácsadás keretében.

 

Illetékmentesség az ingatlan ajándékozás során:   Mentes az ajándékozási illeték alól az ajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) által megszerzett ajándék;   E szerint a szülőről gyermekre, nagyszülőről unokára, gyermekről szülőre, unokáról nagyszülőről történő ajándékozás vagyonszerzési illetékmentes tulajdon átruházást jelent a jelenleg hatályos illeték törvény szerint.

 

 Cégmódosítás


Dr. Bodócs Krisztián ügyvéd

H-1076 Budapest, Garay tér 15. II. 23. Tel/fax: 00-36-1-321-3465, e-mail: drbodocs@drbodocs.hu